Google-Beoordeling
4.9
Gebaseerd op 228 recensies
js_loader
21.10.21 - PERS

Wat is het verschil tussen een schoonheidsspecialist, huidtherapeut en dermatoloog?

Een huidtherapeut is geen schoonheidsspecialist, maar ook geen dermatoloog. In dit artikel leggen wij jou uit wat het verschil is en bij wie je met welke aandoening het beste terecht kunt.

Een schoonheidsspecialist, huidtherapeut en dermatoloog hebben allen één ding gemeen, ze hebben een beroep waarbij de huid centraal staat.

Gerelateerde berichten

Huidtherapeut
De huidtherapeut is een paramedisch specialist in het behandelen van de gezonde, zieke en of beschadigde huid. Huidtherapeuten zijn met de huid bezig waarbij verbetering of het behouden van een gezonde huid centraal staat. Bij huidtherapeuten kom je niet voor een ontspannende en rustgevende behandeling. Het doel van een huidtherapeutische behandeling is een huidklacht te verminderen of te herstellen. Enkele voorbeelden van klachten waarmee mensen bij een huidtherapeut terecht kunnen zijn vormen van acne, vaataandoeningen, tattoo weglaseren, pigmentaandoeningen, littekens, huidveroudering en overbeharing. Het vakgebied van de huidtherapeut behoort toe tot de paramedici, waardoor de huidtherapeut medische handelingen mag uitvoeren. De huidtherapeut is echter geen arts.

Om huidtherapeut te worden is een 4-jarige HBO opleiding Huidtherapie afgerond. Huidtherapeuten vallen onder artikel 34 van de wet BIG (Wet op de Beroepen in Individuele Gezondheidszorg). Het doel van de Wet BIG is het bevorderen en bewaken van de kwaliteit in de gezondheidszorg. Om de titel huidtherapeut te mogen behouden en geregistreerd te blijven staan in de wet BIG wordt de huidtherapeut verplicht nascholingen te volgen. Deze nascholingen en andere activiteiten worden geregistreerd in het kwaliteitsregister paramedici (KP- register), tevens ter bevordering om de kennis en kunde op een kwalitatief hoog niveau te houden. Een huidtherapeut werkt veelal samen met een dermatoloog. Vroeger had je een doorverwijzing nodig van de huisarts om een een afspraak te maken bij de huidtherapeut. Inmiddels is een doorverwijzing niet meer nodig, de huidtherapeut kan echter wel informatie opvragen of terugkoppeling geven aan de huisarts.

Dermatoloog
Een dermatoloog is een huidarts die zich na de basisopleiding tot arts (duur: 6 jaar), zich verder heeft gespecialiseerd in het herkennen en behandelen van huidziekten. Deze vervolgopleiding duurt vijf jaar en kan aan alle universiteitsziekenhuizen in Nederland worden gevolgd. De dermatologie (huidkunde) kent vier belangrijke pijlers:

  • Algemene dermatologie
    (Herkennen en behandelen van huidaandoeningen)
  • Flebologie
    (Herkennen en behandelen van spataderen en huidafwijkingen die veroorzaakt worden door een gestoorde doorbloeding van de benen)
  •  Dermatochirurgie
    (Chirurgische behandeling van goedaardige- en kwaadaardige huidtumoren)
  • Venereologie

Elke dermatoloog wordt in deze vier pijlers tijdens de opleiding uitgebreid getraind. Vaak heeft een dermatoloog of een afdeling dermatologie een specialiteit. Zo hebben sommige dermatologen extra belangstelling voor bijvoorbeeld lasertherapie, erfelijke aandoeningen, pigmentatiestoornissen, spataderen, lymfoedeem of huidafwijkingen bij kinderen. Sommige dermatologen zijn zo gespecialiseerd dat patiënten met speciale problemen vanuit het hele land naar hun worden verwezen. Naast deze bijzondere bekwaamheden moet echter elke dermatoloog het volledige vak beheersen en de vakkennis op peil houden. Daarom zijn er landelijk en internationaal nascholingscursussen, waarvan elke dermatoloog er jaarlijks verschillende moet volgen om zijn/haar registratie als dermatoloog te kunnen houden.

Schoonheidsspecialist
Een schoonheidsspecialist voert een verzorgende, ontspannende en cosmetische handeling uit op het gezicht en lichaam. Het grootste verschil tussen het werk van de huidtherapeut en het werk van de schoonheidsspecialist is dat het accent van het werk voor schoonheidsspecialisten meer op ontspanning en schoonheid ligt. Het doel van een schoonheidsbehandeling is ontspanning en verzorging. Hierbij kun je denken aan ontspannende huidmassages, verfrissende maskers of verzorgende behandelingen zoals epileren en harsen of bijvoorbeeld het verven van wimpers en wenkbrauwen. Bij onze schoonheidsspecialisten word je lekker in de watten gelegd met rustgevende muziek, een warm dekentje en heerlijke geuren. Schoonheidsspecialisten hebben een 3-jarige MBO opleiding gevolgd en hebben alle kennis in huis om jou met een heerlijk ontspannen en verzorgd gevoel de deur uit te laten gaan. Soms volgen zij cursussen om hun kennis te verrijken.

Hopelijk ben je door dit artikel iets wijzer geworden, maar mocht je vragen hebben dan mag je mij altijd mailen!

Lieve groet,

Malu
Huidtherapeut bij Undo
info@undo.nl

Bronnen:
https://www.huidinfo.nl/d/dermatoloog/

Https:www.nvh.nl

https://www.kwaliteitsregisterparamedici.nl/default.aspx

www.huidtherapie.nl

https://www.mijnzzp.nl/Beroep/1270-Huidtherapeut/Informatie